El 70% dels homes del Magreb descendeix d'un avantpassat comú que va viure fa tan sols 2.500 anys

Són resultats d'un estudi publicat a la revista Scientific Reports i que es basa en les mostres de més de dos-cents homes de l'Àfrica del Nord, l’Orient Mitjà i la península Ibèrica. Aporta nous coneixements sobre els processos històrics i demogràfics ocorreguts en el passat a l'Àfrica del Nord gràcies a l'anàlisi de la variant E-M183 del cromosoma Y.

Llegeix més...

L'escalfament de l'aigua indueix la floració de posidonia

Científics obtenen la primera evidència experimental que l'escalfament de l'aigua indueix la floració de Posidonia oceanica a la Mediterrània. És una bona notícia, ja que indica que l'espècie podria resistir l'escalfament global millor del que es pensava fins ara. Liderat per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), el treball compta amb la participació del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC, la Stazione Zoologica de Nàpols i la Universitat de Barcelona.

Llegeix més...

Les cendres dels volcans de l'Antàrtida podrien afectar el trànsit aeri en àmplies zones de l'hemisferi sud

Investigadors de l'ICTJA-CSIC i del BSC-CNS han estudiat per primer cop els patrons de dispersió de les cendres i els efectes d'una possible erupció antàrtica. Les simulacions realitzades pels investigadors mostren que les partícules volcàniques en suspensió podrien arribar fins a latituds tropicals. L'estudi, centrat en el cas de l'Illa Decepció, ha estat publicat a la revista Scientific Reports.

Llegeix més...

El cervell, el que més diferencia els humans de la resta dels primats

Publicat a Science, l’estudi parteix de l’anàlisi de mostres de teixit de setze regions del cervell d’humans, ximpanzés i macacos, i és el més complet dut a terme fins ara. L’expressió gènica més específica s’observa a l’estriat, una regió habitualment associada al moviment que podria estar vinculada amb el bipedisme. S’observen similituds en el còrtex frontal, la part implicada en l’aprenentatge d’ordre superior que més ens diferencia dels altres simis.

Llegeix més...

Literatura y ciencia

concurso literatura de ciencia

El CSIC en el aula

boton csic en el aula

link actividades para profesores

Ciencia ciudadana

atrapatigre

boton observadores del mar

 

 

 

 

Portales divulgación

link a web la ciencia al teu monLogo ICMDivulga-modificado

Ciencia en la calle

Enlace a Raval 6000 anys.

BCNRocks

Revista de I+D

El CSIC con la empresa

boto-cartera-tecnologias

 

 

Estàs aquí:Home